Eko DDD. Dlaczego warto?

bakterie


Pozbywanie się zagrożeń związanych z mikroorganizmami chorobotwórczymi jest niezbędne wszędzie tam, gdzie ich obecność może stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi, a także zanieczyścić produkty żywnościowe, farmaceutyki lub kosmetyki. Tradycyjnie stosowane metody oznaczają konieczność używania silnych środków chemicznych, które mogą niekorzystnie wpływać na stan odkażanych powierzchni, a niekiedy nawet oddziaływać negatywnie na środowisko naturalne. Istnieją jednak również technologie, które okazują się bardziej przyjazne. Jedną z nich jest używanie ozonu, który coraz częściej jest wybierany przez dobre firmy dezynfekcyjne. W Warszawie stosuje go m.in. Insektum. Przekonajmy się, w jaki sposób oddziałuje ozon i sprawdźmy, jak się go pozyskuje.

Na czym polega działanie ozonu?

Ozon to trójatomowa cząsteczka tlenu, która ma wprawdzie niewielką trwałość, lecz jest bardzo silnym utleniaczem. Ponieważ ozon jest niezwykle reaktywny wskutek obecności słabo związanego atomu tlenu, dość łatwo przekształca inne substancje do postaci tlenków, powodując ich rozpad. Ozon silnie oddziałuje na bardziej złożone organizmy żywe, może więc posłużyć do skutecznej eliminacji bakterii, wirusów oraz grzybów, a także wielu pierwotniaków. Przy wyższych stężeniach będzie groźny również dla insektów. Zaletą stosowania ozonu jest to, że jego cząsteczki ulegają samoistnemu rozpadowi po około 30 minutach, po ozonowaniu nie ma więc konieczności sprzątania.

Jak ozonuje się pomieszczenia?

Ozonowanie pomieszczeń wymaga zastosowania przenośnych generatorów ozonu. Jest on w nich wytwarzany z powietrza atmosferycznego za sprawą wyładowań koronowych powstających dzięki prądowi o bardzo wysokim napięciu. Ze względu na specyfikę ozonu na czas dezynfekcji z pomieszczenia należy usunąć zwierzęta i rośliny, a także odczekać aż pozostałe cząsteczki ulegną całkowitemu rozpadowi. Jest to konieczne, ponieważ większe stężenie ozonu może powodować rozmaite dolegliwości.