Dezynsekcja

Dezynsekcja ma na celu usunięcie z bezpośredniego otoczenia człowieka owadów stanowiących zagrożenie dla jego zdrowia i bezpieczeństwa. W ramach naszej oferty wykonujemy kompleksowe zabiegi dezynsekcyjne. Stosujemy specjalistyczne środki i najnowocześniejsze metody, które są gwarancją skutecznego pozbycia się insektów. Dezynsekcję przeprowadzamy w sposób bezpieczny zarówno dla ludzi, jak i zwierząt domowych.

 

Jaki jest zakres przeprowadzanej przez nas dezynsekcji?

Zwalczamy osy i szerszenie na terenie posesji, balkonach, tarasach, dachach, w kominach i przewodach wentylacyjnych. Usuwamy także gniazda tych owadów. Tępimy prusaki i inne karaczany, rybiki, ćmianki, mrówki, pchły. Zajmujemy się również zwalczaniem pluskwy domowej. Wykonujemy zabiegi przeciw komarom i kleszczom.

Ponadto zabezpieczamy elementy drewniane przed erozją biologiczną wywołaną żerowaniem szkodników drewna: spuszczeli, kuzek czy korników. Zapewniamy ochronę obiektom sakralnym i muzealnym, w tym ich zbiorom i eksponatom, przed takimi szkodnikami jak korniki, mole, skórki, żywiaki i wciornastki.

Z kolei w obiektach produkcji spożywczej i hurtowniach zwalczamy szkodniki magazynowe: mole, omacnice, wołki zbożowe, trojszczyki i inne. Bronimy w ten sposób bezpieczeństwa żywieniowego i zdrowotnego produktów spożywczych. W tym celu projektujemy, wdrażamy i monitorujemy zintegrowane systemy ochrony przed szkodnikami (IPM).

 

Kiedy warto zdecydować się na dezynsekcję?

Stabilność biosfery zależy od różnorodności. Utrzymanie jej powinno być naszym nadrzędnym celem. Owady są nieodzownym elementem tej różnorodności. Odgrywają niezastąpioną rolę w propagacji innych gatunków (np. pszczoły w rozmnażaniu roślin, larwy komarów w rozwoju narybku ogromnej liczby gatunków ryb i innych organizmów wodnych). Jednak te same, pożyteczne owady, mogą stać się dla człowieka poważnym zagrożeniem. Mogą powodować bezpośrednie szkody, jak i przenosić jako organizmy wektorowe wiele groźnych chorób. Dezynsekcja w uprawach, magazynach żywności czy zakładach produkcji spożywczej staje się koniecznością. Tępienie takich szkodników, jak mole zbożowe (omacnica spichrzanka, ryżanka itp.), trojszyków i wołków zbożowych chroni produkcję spożywczą przed stratami wywołanymi nie tylko przez żerowanie, ale i zanieczyszczenie produktów odchodami i samymi owadami. Takie skażenie żywności może przyczyniać się do rozwoju chorób, a także wywoływać alergię u części z konsumentów.

Owady mogą także powodować straty w innych dziedzinach gospodarki, powodując uszkodzenie konstrukcji drewnianych bądź innych elementów wykonanych z drewna. Dezynsekcja staje się też niekiedy konieczna w naszych domach i gospodarstwach, w których owady mogą przeszkadzać w bezpiecznym funkcjonowaniu ludzi. Tępienie szkodników drewna; korników, spuszczeli oraz szkodników magazynowych; moli spożywczych, ale i moli odzieżowych, much, meszek, komarów i wielu innych przywraca domownikom poczucie bezpieczeństwa w ich własnych mieszkaniach i domach.