Dezynsekcja
Dezynsekcja ma na celu usunięcie z bezpośredniego otoczenia człowieka owadów stanowiących zagrożenie dla jego zdrowia i bezpieczeństwa. W ramach naszej oferty wykonujemy kompleksowe zabiegi dezynsekcyjne. Stosujemy specjalistyczne środki i najnowocześniejsze metody, które są gwarancją skutecznego pozbycia się insektów. Dezynsekcję przeprowadzamy w sposób bezpieczny zarówno dla ludzi, jak i zwierząt domowych.
Jaki jest zakres przeprowadzanej przez nas dezynsekcji?
Zwalczamy osy i szerszenie na terenie posesji, balkonach, tarasach, dachach, w kominach i przewodach wentylacyjnych. Usuwamy także gniazda tych owadów. Tępimy prusaki i inne karaczany, rybiki, ćmianki, mrówki, pchły. Zajmujemy się również zwalczaniem pluskwy domowej. Wykonujemy zabiegi przeciw komarom i kleszczom.
Ponadto zabezpieczamy elementy drewniane przed erozją biologiczną wywołaną żerowaniem szkodników drewna: spuszczeli, kuzek czy korników. Zapewniamy ochronę obiektom sakralnym i muzealnym, w tym ich zbiorom i eksponatom, przed takimi szkodnikami jak korniki, mole, skórki, żywiaki i wciornastki.
Z kolei w obiektach produkcji spożywczej i hurtowniach zwalczamy szkodniki magazynowe: mole, omacnice, wołki zbożowe, trojszczyki i inne. Bronimy w ten sposób bezpieczeństwa żywieniowego i zdrowotnego produktów spożywczych. W tym celu projektujemy, wdrażamy i monitorujemy zintegrowane systemy ochrony przed szkodnikami (IPM).
Kiedy warto zdecydować się na dezynsekcję?
Owady odgrywają niezwykle ważną rolę w przyrodzie i życiu człowieka. Zapylają rośliny, przetwarzają martwą materię organiczną, stanowią pokarm dla innych zwierząt, wytwarzają produkty takie jak jedwab czy miód. Jednak te same pożyteczne owady często stanowią dla człowieka poważne zagrożenie. Nie tylko powodują bezpośrednie szkody, ale mogą przenosić wiele groźnych chorób.
Tępienie takich szkodników jak mole zbożowe (omacnica spichrzanka, ryżanka itp.), trojszyki czy wołki zbożowe chroni produkcję spożywczą przed stratami wywołanymi przez żerowanie, a także zanieczyszczenie produktów odchodami i samymi owadami. Skażenie żywności może skutkować rozwojem chorób i wystąpieniem reakcji alergicznych u części konsumentów. Z tego powodu dezynsekcja w uprawach, magazynach żywności i zakładach produkcji spożywczej jest koniecznością.
Owady powodują straty również w innych dziedzinach gospodarki. Często uszkadzają konstrukcje drewniane bądź inne elementy wykonane z drewna, co może doprowadzić do utraty przez nie właściwości użytkowych. Dezynsekcję przeprowadza się też w lokalach prywatnych w celu wytępienia uciążliwych karaluchów czy pluskiew. Tępienie szkodników drewna; korników, spuszczeli, szkodników magazynowych; moli spożywczych i odzieżowych, much, meszek, komarów i wielu innych owadów przywraca domownikom poczucie bezpieczeństwa w ich własnych mieszkaniach i domach.